Zonnescherm onderhouden

Zonnescherm onderhouden

Hoewel het natuurlijk verstandiger is om dat met zoiets delicaats als een zonnescherm aan een volwassene over te laten, maar u begrijpt wel wat we bedoelen. Om het proces wat overzichtelijker te maken, hebben we hieronder een stappenplan uiteen gezet.

Wellicht beschikt u over zonwering die u naar binnen kunt vouwen. Een knikarmscherm is daar een mooi voorbeeld van. Maar voor schermen die vaker of langer aan de elementen worden blootgesteld is het wel zaak deze goed te onderhouden. Dat geldt natuurlijk voor ieder type zonwering maar deze in het bijzonder. Neerslag kan bijvoorbeeld flink wat vuil op uw doek veroorzaken. En dan hebben we het nog niet over de mogelijke verontreiniging van de scharnieren gehad! Deze moeten immers altijd kunnen functioneren.

Oftewel, niet alleen het aanzicht van uw zonwering wordt op deze manier veilig gesteld. Ook de duurzaamheid wordt vergroot dankzij een halfjaarlijkse onderhoudsbeurt! Wilt u dan ook extra lang van uw markiezen dan wel knikarm- of uitvalscherm profiteren? Verzaak dan niet op het onderhoud ervan.

Timing

We komen zometeen op de benodigdheden voor deze klus. Allereerst willen we benadrukken dat de weersomstandigheden gunstig moeten zijn om dit karwei überhaupt uit te kunnen voeren. Wanneer de zon te fel schijnt, kunnen er immers watervlekken op het doek van uw zonnescherm achterblijven. In dat geval kunt u beter wachten op wat bewolking.

Benodigdheden

Om uw scherm grondig schoon te maken en te onderhouden, dient u de volgende zaken tot uw beschikking te hebben:

  • Stofzuiger - een borstel mag ook
  • Lauw water - in een emmer, uiteraard
  • Droogsmeermiddel
  • Schoonmaakmiddel - let op dat de pH-waarde hiervan lager moet zijn dan 7.5!
  • Olie - of een andere lichte vetstof

Stappenplan

Om uw scherm volledig schoon te krijgen, doorloopt u de volgende stappen:

Stap 1

Het losse vuil dat op uw doek ligt verwijdert u eenvoudig met behulp van de stofzuiger of borstel.

Stap 2

Gebruik een schoonmaakmiddel met lauw water om eventuele vlekken te verwijderen. Let op: zoals we hierboven al aangaven is het heel erg belangrijk dat dit middel niet agressief is, aangezien de toplaag van uw scherm zou kunnen beschadigen!

Stap 3

Gebruik lauw water om het doek na te spoelen en eventuele achtergebleven zeepresten te verwijderen.

Stap 4

Reinig de aluminium profielen met lauw water, wederom voorzien van een niet-agressief schoonmaakmiddel. We raden bovendien het gebruik van schuursponsjes en hogedrukreinigers af, aangezien de lak op de profielen best kwetsbaar is.

Stap 5

Breng een droogsmeermiddel aan op de geleidingsblokjes, rubbers en aluminium geleidingsprofielen.

Stap 6

Vet de scharnierdelen van uw zonnescherm in met olie maar voorkom dat deze in aanraking komt met het doek.

Klaar? Dan kan uw zonnescherm weer een seizoen of twee mee!