De juiste zonwering voor iedereen

De juiste zonwering voor iedereen

Er bestaat zonwering in vele soorten en maten. Het kan dan ook nog wel eens een lastig karwei zijn om de perfecte variant te vinden voor uw woning of tuin. Naast dat alle soorten natuurlijk het zonlicht tegenhouden, hebben de verschillende types allemaal nog unieke eigenschappen en toepassingen. Hieronder bespreken we diverse opties en waarvoor u deze verschillende zonweringen kunt gebruiken.

Welke zonwering kiest u?

Veel mensen kiezen een type zonwering waar ze van een bekende goede verhalen over hebben gehoord. Toch is dat niet altijd de beste keuze voor u. We helpen u daarom graag op weg! Ga eerst na waarvoor u uw zonwering wilt gebruiken voordat u een bepaalde soort kiest. Wat zijn uw verwachtingen en wat wilt u ermee bereiken? Wilt u bijvoorbeeld schaduw op uw terras, meer privacy in uw woonkamer of beschutting in de tuin? En welke eigenschappen moet uw ideale zonwering bezitten? Wilt u misschien uw slaapkamer verduisteren of energie besparen? Al deze vragen zijn het begin van uw zoektocht. En die maken we met dit blog een stuk makkelijker voor u!

Beschutting tegen het weer op uw terras

Zodra de eerste zonnestralen van het voorjaar zich laten zien, gaan we graag naar buiten om van het lentezonnetje te genieten. Later in de zomer kan het alleen wel eens te warm worden in de zon. Het is dan wel zo fijn om een schaduwplek op te zoeken. Helemaal op uw terras loopt de temperatuur op hete dagen al snel op. Daarnaast is het ook nog eens ongezond om te lang in de felle zon te zitten.

Om een heerlijk koele schaduwplek in te richten op uw terras heeft u verschillende mogelijkheden. Hieronder bespreken we er drie. Wat het beste bij u past, hangt onder meer af van uw budget, het doel en uw persoonlijke smaak.

Zonnescherm

Zo is een zonnescherm een krachtig en voordelig middel om een zonvrije plek in te richten. Natuurlijk kunt in in deze categorie precies het model kiezen dat bij uw smaak past én u heeft ruime mogelijkheden wat betreft specificaties. Kies bijvoorbeeld voor een elektrisch zonnescherm voor extra gemak. Een nadeel van deze schermen is dat ze niet altijd volledig waterdicht zijn. Wilt u er toch graag van verzekerd zijn dat u droog buiten kunnen zitten tijdens een regenbui? Kies dan voor een terrasoverkapping, eventueel in combinatie met verandazonwering om de zonnestralen of de regen ook tegen te kunnen houden aan de zijkanten. Deze optie zorgt er dus voor dat u veel minder afhankelijk bent van de weersomstandigheden om lekker buiten te kunnen zitten.

Lamellendak

Een andere optie is een lamellendak. Deze valt binnen een hogere prijsklasse. Het is wel een echte eyecatcher in uw tuin! U heeft daarbij zelf controle over de lamellen. Is de zon erg fel of valt er een klein buitje? Dan kantelen de lamellen met één druk op de knop. Bij zware regenbuien zal het lamellendak echter niet waterdicht zijn.

Windschermen

Wilt u naast beschutting voor de regen en zon ook een plek in uw tuin inrichten waar u heerlijk uit de wind kunt zitten? Dan is het een goed idee om windschermen te plaatsen. Door bijvoorbeeld screens aan uw terrasoverkapping toe te voegen of schuifwanden te plaatsen, kunt u altijd uit de wind van uw tuin genieten. Op deze manier bent u niet meer afhankelijk van de weersomstandigheden!

Meer privacy in uw huis

Uw huis is uw eigen plek, de plek waar u zich thuis voelt. Het kan daarom soms prettig zijn u even helemaal van de buitenwereld af te sluiten. Dat kan! Een ideale mogelijkheid is bijvoorbeeld om screens met een elektrische motor van Somfy voor uw ramen te plaatsen. Deze zorgen ervoor dat niemand naar binnen kan kijken, maar uw eigen uitzicht van binnen naar buiten niet belemmerd wordt. Daarnaast zorgen ze er ook nog eens voor dat het felle zonlicht buiten blijft. Zo blijft het binnen lekker koel! Elektrische rolluiken zorgen op dezelfde manier als screens voor extra privacy in huis. Deze hebben daarnaast de eigenschap dat ze de ruimte verduisteren. Bent u hiernaar op zoek? Dan zijn rolluiken de beste optie.

Een laatste mogelijkheid is raamdecoratie in de vorm van binnenzonwering. Dit komt in vele soorten, kleuren en designs. Denk bijvoorbeeld aan rolgordijnen, jaloezieën of shutters. U vindt dus altijd wel iets dat precies bij uw interieur past! U kunt hiermee de inkijk in huis zelf bepalen door de boel verder te openen of te sluiten. Het zicht van binnen naar buiten en andersom is daarnaast afhankelijk van het soort raambekleding dat u kiest.

Uw woning verduisteren 

Heerlijk uitslapen of lekker op de bank een film of serie kijken gaat natuurlijk het beste in een verduisterde ruimte. Ook hiervoor zijn weer verschillende mogelijkheden. Ten eerste zult u een keuze moeten maken of u de zonwering aan de binnen- of de buitenkant van uw woning wilt bevestigen. Voor de buitenzijde zijn de eerder genoemde rolluiken een perfecte oplossing. Kiest u ervoor om de zonwering aan de binnenkant te bevestigen? Dan zijn er verschillende soorten raamdecoratie, zoals shutters of rolgordijnen die ook verduisteren.

Rolgordijnen komen bijvoorbeeld in verschillende types:

  • transparant
  • lichtdoorlatend 
  • verduisterend.

De transparante versie voorkomt hinderlijke schitteringen van de zon, maar behoudt het zicht naar binnen en naar buiten. Een lichtdoorlatend rolgordijn laat het daglicht binnen, maar creëert meer privacy in uw woning. Het vermindert namelijk het zicht van buiten naar binnen. Deze twee verduisteren dus niet. Daarvoor heeft u een verduisterend rolgordijn nodig. Deze bestaan zelfs in een ‘verduisterend plus’ variant voor pikdonkere ruimtes. Uitslapen gegarandeerd!

Energie besparen met zonwering

Energie besparen is populair. Het heeft namelijk een positieve invloed op uw financiën en is daarnaast ook nog eens goed voor het milieu. Wist u dat zonwering en raamdecoratie u kunnen helpen met de energiebesparing? In de winter gaat er namelijk behoorlijk wat warmte verloren via de ramen. Maar liefst de helft van de gemiddelde energierekening bestaat uit kosten voor de verwarming! Een goede isolatie in uw huis draagt bij aan een energiezuiniger leven. Door zonwering te installeren, verhoogt u isolatiewaarde van uw ramen. Als dit u dit belangrijk vindt, heeft u de keuze uit verschillende soorten zonwering voor aan de binnen- of buitenkant van uw huis. Screens en rolluiken verbeteren de isolatie van uw huis aan de buitenkant.

Ook met binnenzonwering kunt u energie besparen. De rolgordijnen, shutters en jaloezieën creëren een extra luchtspouw, waardoor de warme lucht beter binnen blijft en de koude lucht buiten. In de zomer is dat natuurlijk andersom! Heeft u inmiddels al een keuze kunnen maken voor het soort zonwering dat het beste in uw situatie past? Dan hoeft u alleen nog de perfecte kleur of het design te kiezen, zodat het helemaal past bij uw smaak! Voor meer advies kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Onderwerp