Rolluiken schoonmaken

  Is uw woning voorzien van rolluiken? Dan zult u ongetwijfeld weten hoe fijn het is dat het binnen lekker koel blijft op een warme dag. Misschien heeft u ze wel geïnstalleerd aan de buitenkant van de slaapkamer. In dat geval heeft u ook al ervaren dat ze uw kamer verduisteren. Gegarandeerd heerlijk uitslapen dus! Uiteraard wilt u zo lang mogelijk blijven genieten van deze voordelen. Daarom onderstrepen wij graag even het belang van het schoonmaken van uw rolluiken. We zullen er niet omheen draaien: het is best even een klusje. Gelukkig hoeft het maar eens per jaar. Wij leggen uit hoe u dit in een paar stappen toch gemakkelijk kunt doen!

  Materiaal schoonmaken rolluiken

  Voordat u begint, is het wel zo handig om alle materialen alvast bij de hand te hebben. Zo heeft u dit klusje sneller geklaard dan u denkt! Hier een lijstje met alle benodigdheden:

  • zachte spons
  • zachte droge doek
  • schoonmaakproduct met een PH-waarde kleiner dan 7.5
  • droogsmeermiddel
  • schroevendraaier
  • emmer

  Dit is het materiaal dat u nodig heeft voor het schoonmaken van uw rolluiken op de begane grond. Heeft u rolluiken op hoogte? Dat heeft u ook een ladder nodig. Let daarbij ook extra op dat u echt veilig werkt en alle benodigdheden bij de hand hebt. Zo hoeft u geen acrobatische toeren uit te halen op de ladder. Veiligheid staat voorop!

  Buitenkant rolluiken schoonmaken

  Heeft u alles? Maak dan een sopje van water en schoonmaakmiddel en u kunt beginnen. Rol de luiken zo ver mogelijk naar beneden, totdat de lamellen tegen elkaar aan zitten. Zo kunt u gemakkelijk met de spons en het sopje de hele buitenkant van uw rolluiken schoonmaken. Heeft u alle vuil eraf gekregen? Maak de luiken dat goed droog. U zult gelijk verschil zien!

  Heeft u elektrische rolluiken? Let dan op dat u allereerst de stroom eraf haalt voordat u begint met poetsen. Water en elektriciteit zijn een slechte combinatie. Neem dus het zekere voor het onzekere en voorkom ongelukken.

  Binnenkant rolluiken schoonmaken

  U heeft de buitenkant van uw rolluiken schoongemaakt en waarschijnlijk zien ze er alweer als nieuw uit. Toch kan vuil zich ook op andere plekken verzamelen. Daarom kun je het beste ook meteen de binnenkant van uw rolluiken schoonmaken.

  Om dat te doen moet u de kap van de luiken voorzichtig verwijderen. Dat doet u door alle schroeven aan de buitenzijde van de kap eruit te draaien. Daarna haalt u ze naar zich toe om de kap te verwijderen. Zo kunt u gemakkelijk bij de binnenkant. Neem deze ook af met de spons en droog alles goed na. Nu kan de kap er weer op!

  Geleiders onderhouden

  U bent al klaar met het schoonmaken van de rolluiken zelf. Om ze in perfecte staat te houden, is het daarnaast ook belangrijk om de geleiders goed te onderhouden. Dat doe je door de rubbers grondig te reinigen met sop. Als ze goed schoon zijn, droogt u deze na. Tot slot smeert u ze nog in met een droogsmeermiddel om te zorgen dat het mechanisme soepel blijft werken. Alles gedaan? Dan bent u klaar met de jaarlijkse onderhoudsbeurt voor uw rolluiken en ziet de buitenkant van uw woning er weer spic en span uit!